Despre
- bazele conceptului medical de bandajare au fost puse în Asia, îndeosebi în Japonia și Coreea, în anii ’70 ai secolului trecut.
- au fost preluate principii din chiropractică și kinetoterapie
- metoda a fost introdusă în Europa spre sfârșitul anilor ’90 de către fostul jucator de fotbal profesionist Alfred Nijhuis
- tratează cu succes variate probleme ortopedice, neuromusculare, neurologice precum şi alte afecțiuni medicale
- se utilizează o bandă elastică din bumbac, prevăzută cu un strat adeziv hipoalergic
- banda poate fi întinsă în lungime; așadar se aplică întotdeauna pe lungime
- banda se poate purta câteva zile
- banda este rezistentă la apă și poate fi purtată în timpul dușului
Ce efecte putem menționa
- ameliorarea durererii
- îmbunătățirea funcției musculare prin reglarea tonusului muscular
- susținerea funcției articulare prin: stimulare neuromusculară proprioceptivă, influențarea poziției articulațiilor, influențarea direcției mișcării, creșterea stabilității
- neutralizarea congestiei circulației sanguine și drenajului limfatic
- influențarea neuroreceptorilor
Această tehnică poate fi utilizată nu numai de persoane cu afecțiuni grave ci și de sportivi de performanță, care zi de zi își suprasolicită musculatura în timpul antrenamentelor, astfel vor suporta mult mai ușor întinderile și contracțiile.
Utilizarea benzii Kinesio Tape poate aduce îmbunătățiri în calitatea vieții oamenilor, pentru că ajută la ameliorarea durerilor și în diferite afecțiuni cum ar fi cea articulară, musculară sau ortopedică.
Corectarea posturii, poziția anterioară a umerilor, corectarea centurii scapulare poate fi realizată cu ajutorul unei combinații de benzi musculare cum ar fi cele pentru relaxarea mușchilor pectorali, tonifierea părții descendente a muschiului trapez, tonifierea mușchilor romboizi etc.